Akciók elsőkézbőlKiemelt partnerek

Masszázs Budapesten,Masszőr Újpesten,Demeter masszázs

Hírek

 Vissza a hírekhez  

Sármellék megegyezik?

2010-09-30 - admin Nyomtatható változat  |   Hír továbbküldése
Megegyezés születhet a sármelléki repülőtér pervesztes tulajdonos önkormányzatai és a korábbi, valamint a mostani üzemeltető között, így az önkormányzatok mentesülhetnek a 330 millió forintos pertartozás kifizetése alól - értesült az MTI az érintettektől.
Bluszt Ernő, a tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzat ellen pert nyert Balaton Airport Kft. ügyvezetője azt mondta: "egyelőre nem lezárt dolog" a megállapodás. Arra számítanak, hogy a két település mintegy 200 millió forintot készpénzben fizetne meg számukra, a fennmaradó összeg fejében pedig területet kapnának a repülőtéren.
Berkenyés István, Zalavár polgármestere más megoldási lehetőséget vázolt. Ennek értelmében a repteret az idei évtől 50 plusz 50 évre bérlő SCD-csoport átvállalná a tartozás megfizetését, de erről még szintén nincs végleges megállapodás. A sikeres megegyezés esetén vagyonvesztés nélkül rendeződhetne az önkormányzatok vesztesége.
Az SCD-csoporttól az MTI úgy értesült, hogy a tartozás átvállalására valóban készült egy szerződéstervezet, amelyet eljuttattak a Balaton Airport számára, bár az aláírásig még nem jutottak el a tárgyalások során.
A sármelléki repteret korábban üzemeltető, a Mikromatika Holding érdekeltségébe tartozó Balaton Airport Kft. 1996-ban indított pert az akkori tulajdonossal, a magyar állammal szemben. A társaság a repülőtér polgári célú hasznosításához szükséges beruházások ellenértékét követelte.
A két önkormányzat ennek a követelésnek a terhével kapta tulajdonba az államtól az ingatlant, így a per velük szemben folytatódott. Az akkor még 200 millió forintos követelésről jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla döntött idén szeptember elején, s a kamatokkal együtt 330 millió forint megfizetésére kötelezte az önkormányzatokat.
Berkenyés István a jelenlegi helyzet kapcsán arról is beszámolt az MTI-nek, hogy a megállapodás kimenetelétől függetlenül elindulhat a repülőtér kármentesítése. A mintegy 4 milliárd forintos költségű munkálatok fedezetét Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatból finanszíroznák, a munkálatok pedig jövő januárban indulhatnak, és 2015. június 30-ig befejeződnek.

Forrás:MTI

Heti gasztronómiai ajánlatunk
Vadászcsárda Zalacsány

Heti szállásajánlatunk
Art Hotel Zalakaros

Aktuális időjárás
Időjárás előrejelzés